Waarom

Wij doen mee aan de FIRST® LEGO® League, een techniekwedstrijd. Een van de onderdelen is een oplossing van een vraagstuk. Dit jaar is het thema “Into Obit” en moet het vraagstuk te maken hebben met langdurig verblijf in de ruimte van mensen.

Het probleem dat wij willen oplossen gaat over het leven in een afgesloten systeem (een ruimteschip of ruimtebasis): hoe kan je blijven leven als niemand nieuwe spullen, zoals eten, naar je kan brengen omdat je te ver weg bent?

Onderzoek

We gaan kijken hoe we in een gesloten ecosysteem middelen kunnen hergebruiken. In zo’n gesloten systeem is wat voor hete ene organisme (mensen, planten, bacteriën, etc.) afval is, de grondstof of voedingsmiddel voor de ander.

Ons onderzoek richt zich vooral op kijken hoe planten het best groeien met menselijke urine als voeding. Dat lost namelijk in één keer twee problemen op: we kunnen eten voor mensen kweken én we zijn een deel van ons afval meteen kwijt!

Astroplant

We gebruiken de Astroplant-kit voor onze  experimenten. Deze slimme plantenkas is nog druk in ontwikkeling en moet als hij klaar is de ESA gaan helpen bij het doen van onderzoek naar plantengroei omdat dat heel belangrijk is voor toekomstige ruimtemissies.

Het is voor ons een goed platform om onze experimenten met planten te kunnen doen, en tegelijk kunnen wij meehelpen met de kas nog beter te maken door nieuwe dingen toe te voegen.

Plantengroei onderzoeken

We onderzoeken hoe planten in een gesloten ecosysteem kunnen groeien met menselijke urine als voedingsstof en welke doseringen het beste werken voor onze planten.

Prototype pompsysteem

We maken een prototype van een pompsysteem waarmee de planten kunnen worden voorzien van voedingsmiddel. De bedoeling is dat het systeem een maand zonder onderhoud moet kunnen werken.

Astroplant-kit verbeteren

Als het prototype werkt dan willen we de Astroplant-kit gaan aanpassen zodat anderen later ermee verder kunnen gaan en hun eigen experimenten kunnen gaan doen,

Lesmateriaal ontwikkelen

We willen met wat we zelf geleerd hebben lesmateriaal gaan maken voor op school, zodat andere kinderen later ook dit soort wetenschap kunnen gaan doen.